Cu ocazia zilei naționale a culturii în România, 15 ianuarie, dar și comemorarea a 170 de ani de la nașterea celui mai mare poet al literaturii românești, Mihai Eminescu, aducem și noi în vedere, spre cultura generală a cititorilor, puțină istorie despre Aelius GALENUS sau Claudius Galenus din Pergam.
În primul rând, pentru că mulți nu aveați de unde ști, numele proiectului Centrul Medical Galenus, a fost ales de dul Neagoș Valer (psiholog-logoped de formare profesională), tatăl dului dr. Neagoș Lucian-Valer (fondatorul acestui proiect din 2003). Acesta purta o afinitate deosebită față de inovația adusă în domeniul medical de mai sus amintitul doctor Galenus (vezi istoric aici).
”Galenus a fost unul dintre precursorii medicinei și farmacologiei moderne.
Galenus a efectuat mai multe operații îndrăznețe, cum ar fi asupra ochiului și creierului, operații ce vor fi reluate abia în zilele noastre, deci două milenii mai târziu! Astfel, în cazul cataractei, el introducea, în spatele cristalinului, un fel de seringă, pe care o retrăgea ușor pentru a îndepărta opacitatea acestuia. Cea mai mică eroare ar fi condus la orbirea pacientului.
Ajuns la maturitate, datorită reputației câștigate, i se permitea să efectueze testări pe animale vii (vivisecții) sau pe cadavre (disecții). Printre obiectivele urmărite, putem enumera: studiul măduvei spinării și a funcționării rinichilor. Unul din animalele folosite cu predilecție era macacul (Macaca sylvanus, o maimuță specifică Gibraltarului). Printre descoperirile sale, putem enumera:[4]
- A demonstrat că urina se formează în rinichi, nu în vezica urinară, cum se credea până atunci.
- A identificat corect 7 din cei 12 nervi cranieni.
- A descoperit valvulele inimii.
- A observat faptul că tuberculoza este o boală contagioasă.
- A observat că turbarea poate fi transmisă prin intermediul câinilor.
- A dovedit că prin artere și vene circulă sânge, nu aer.”
sursă: https://ro.wikipedia.org/wiki/Galenus
Dincolo de cultură, trebuie și acțiune!
Dacă analizăm în perspectivă, domeniul medical, cât și de unde a evoluat, EU cel puțin rămân de fiecare dată impresionat. Luăm de bune multe din tehnologiile și competențele doctorilor de astăzi, dar în realitate, acum mulți ani… totul era mult rudimentar, și totuși omenirea a evoluat, s-a înmulțit. Suntem o mașinărie bine pregătită pentru multe din provocările medicale primite, dar în jurul căreia, tot noi oamenii învățăm, ne cultivăm și evoluăm.
Fie că în urma acestor informații te motivezi să cauți, să explorezi să te cultivi în domeniul tău de activitate, sau altul, trebuie să ști că noi CĂUTĂM OAMENI DE VALOARE. Noi dorim să fim prezenți în cultura copiilor și nepoților noștri, iar dacă tu crezi că poți contribui alături de noi, te așteptăm cu un mesaj, comentariu, email sau chiar telefon, pentru că extindem echipa.
Leave a reply
Leave a reply